Cooper Haus, Halls Head

Cooper Haus, Halls Head
The beautiful split level home complete with two undercroft two car garage with storage
room truly is beautiful and is further complimented by the fact that it is a Certified Passiv
Haus. We went to view this site prior to the clients purchase which was the first indication of
Paul and Francizka’s understanding of Passiv Haus and the need for collaboration at the very
early stages of the project. Although the block was sloping and challenging, we were very
excited when they finally made the purchase and embarked on the wonderful journey of
designing this beautiful home.
The block predominantly faces North West and has frontage facing a beautiful parkland right
across the street. Luke Kellett and the team at Kellett Design Group did a fantastic job with
this design. Even with the complex nature of the block and the many challenges with thermal
bridging and services allocation associated with the three split levels. The home boasts a
grand entrance with a beautiful stair tower which then opens up to a very large open plan
living dining room area. This area is very bright and spacious and complimented further by
the large sliding high performance double glazed sliding doors which open up onto a huge
front balcony with views across the beautiful open space park and its majestic aged gum
trees.
The rear of the home has been intentionally designed to ensure a secluded private master
suite which is raised from the rest of the home to the rear and is not only large but also
complimented by very large private terraced garden outside the large Kommerling thermally
broken high performance double glazed sliding doors. Strategically located to the South West
the WIR and Ensuite are both very generous in size and cleverly tucked in behind the master
bedroom making use of this space well.
The secondary bedrooms are then located to the East and West of the central corridor as you
move from the rear of the home towards the front. Both very generous in size and serviced by
the large full bathroom directly next to both.
The centre of the home seems to be sunken into the middle of this difficult block but as you
now walk through you can appreciate the design achievements here. This area is home to the
large kitchen area alone which opens out onto the North facing large under cover alfresco
area. This is quite a unique design feature and while challenging it really delivers maximising
this area not only for use and orientation but also for liveability.
The Laundry, similar to the ensuite and WIR is cleverly located to the boundary of the block
and a small external courtyard gives ample external space for a drying court. The laundry and
kitchen wrap around a very welcome addition to this build, an internal 3 stop elevator. Given
the complexity of the block the home has been designed to maximise the blocks potential but
minimise the cost impact of groundworks and neighbouring structures. These design features
morph the home design into three different levels both to the front and the rear of the home.

Applying Passive House Principles for Comfortable, Healthy Homes

ENQUIRE NOW
ENQUIRE NOW