Fremantle2019-05-09T02:07:51+00:00

Fremantle

We think it is pretty exciting that passive home standards can be met even on a small block. This sustainable home at 200 A South Tce, Fremantle shows what ISMART Building Group can achieve through affordable housing solutions.

This fantastic home is true testament of clever design. The original concept design created by Bernard Seeber Architects was quite impressive and a great starting point for the clients to finalise their now magnificent design. We needed to take a micro block and look at the orientation of the property, within an inner-city living environment. Using efficient and clever construction methods we were able to build this property with passive house elements.

Achieving not just beautiful design, but also much-sought after garage space, this property is situated on a back block hidden down Fremantle’s winding laneways. Setting the garage slightly back under the first floor allowed for facilitated an undercover entry to the house and ample space for a new laundry and toilet.

Retaining the original foundations to keep local council happy, the footprint of the home was limited but provided for some interesting design. In fact, some of the bricks from the original workers cottage were up-cycled and re-used in the build, which has created a beautiful feature and retained a part of the blocks history.

As the client wished for efficient and passive home elements, every part of the design and build was crafted with this in mind. The ground floor enjoys large spaces quite unique for a smaller block. The kitchen, living and dining are all open-plan but with a clever layout to facilitate large windows and door openings.

Upstairs, the two large bedrooms enjoy ambient light and heat control internal temperatures all year round due thanks to the I-SMART standard inclusions of R-6 celling insulation and R-4.5 insulation to all external walls. This ensures the property meets incorporates all 5 principles of passive home design.

The master suite is bright and beautiful and boasts an attractive en-suite with his and hers vanities and an exquisite shower/bath. The secondary bedroom is a generous space with its own en-suite. The upstairs bedrooms although shrouded in the external visual screens are still very bright and airy with continuous widows from South to North and wrapping around the corner in the master suite. Tilt turn UPVC windows with Lightbridge Grey, low E double glazed units ensure ample capability for cross ventilation while still maintaining the ability to control thermal heat gain.

The external of the building threw presented a few challenges into the mix due to a council requirement to wrap visual screens to the entire upper floor. Once again, we took this challenge and ran with it. We chose a design and structure that would enable the screening to blend into the surrounds whilst complimenting aesthetics. The block may have been small, however we achieved clever and beautiful features for this special property, including a small entry deck to the North of the structure and a gorgeous courtyard down the limestone footings.

This magnificent design on a micro block built to passive house principles ensures a healthy, sustainable and long-term enjoyable experience for the client. Job done.

Applying Passive House Principles for Comfortable, Healthy Homes

ENQUIRE NOW
ENQUIRE NOW