Hamilton Hill

Secluded Sanctuary, Hamilton Hill

This beautiful two storey home is a prime example of how innovative design can maximise
the outcome of even the most difficult of small blocks. This rear loading block is not only
tight in size, challenging in orientation but also difficult in shape. Gary Dryer from Meraki
Design designed this beautiful home with collaboration from justice and Clare, the owners
and it is clear to see the end result is truly amazing. The use of space, location of rooms,
inclusion of a southern void and the placement of the carport are all clear signs of the
experience Gary offers as a designer.
The home presents well as you walk up the long driveway and almost submits itself to quiet
achievement on approach. But we all know looks can be deceiving and none more so than
this home. The entry has been focused to the bottom of the stairs, but clever layout ensured
this placement is directly front and centre as you walk in the driveway. The slight setback
and cantilevered porch roof provide adequate cover but also accommodates the tight
council vehicle requirements for the driveway. The carport has been left open but has been
finished in contrasting wall claddings of both Colourbond steel to match the dominant
house claddings contrasted by negatively detailed plywood in a beautiful stain finish to the
Southern and western walls. Quite an elegant finish for a carport.

The external of the home has been orientated predominantly North and West for the living
areas with the kitchen and Laundry tucked into the South East corner of the lower floor.
The external claddings are a mix of colourbond steel in both Shale Grey and Surf mist with a
couple of feature cladding walls to the North and Eastern elevations finished in James
Hardie Axon. The upper roof has been designed to slope to the North intentionally to
receive the 5 kWh solar system.
As you enter the home the entry is ample in size and immediately opens up to a large open
plan living dining room which is two stories high. This void area also houses the staircase to
the upper floor. The stair is disguised behind a floating screen wall to the south end of the
void. Another clever design feature by Gary. The master suite is located to the North Eastern
end of the home and is very generous in size and boasts a corner window which looks out
onto a beautiful hanging wall garden. The master suite is further complemented by a walk
through wardrobe with a dual access Ensuite/ WC which is both generous in size and
beautiful in its finishes.
The kitchen is also quite efficiently designed and an additional skylight ensures ample light
on this Southern exposure end of the house. The laundry is located off the kitchen and has
lots of storage. The Steibel Eltron LWZ 180 Heat Recovery Ventilation system is located in
the laundry but can also be controlled from a control pad in the kitchen. An extremely
important appliance in every Passive House.
This home was designed by Gary on behalf of Justice and Claire as a retirement secluded
sanctuary. The desire to build a passive house was a simple choice with the inclusions of a
premanufactured timber framed home complete with High performance insulation
envelope throughout, high performance UPVC windows, thermal bridge free construction,
an air tightness test result of .99 Ach/H n50, a Steibel Eltron Heat Recovery Ventilation
system, a 3.6KW PV system, Rain water harvesting provision and a Steibel Eltron Hot water
heat pump are all standard inclusions of this build and the reasoning behind such a high
performance and healthy home.

Applying Passive House Principles for Comfortable, Healthy Homes

ENQUIRE NOW
ENQUIRE NOW