North Fremantle2019-05-08T09:40:37+00:00

North Fremantle

We love seeing clients get passionate about their passive and sustainable homes, and this addition build at 16 Jackson Street, North Fremantle really excited everyone at ISMART Building Group too.

This journey started with a 1900’s workers cottage located in very close proximity to the train lines in North Fremantle. Our client – an avid advocate of sustainably homes – was on a quest for a new two-storey addition beautifully designed by Andrew and Ann Macliver from A+A Macliver.

With the focus on the upstairs living area, this sustainable home addition was designed to accommodate an external entertaining deck accessible through double sliding doors off the living/dining room and a single door from the kitchen area taking full advantage of orientation and passive house principles.

All the windows and doors enjoy highly efficient Kommerling 5 chamber UPVC frames with low-E argon filled double glazed units, ensuring heating and cooling gains are managed efficiently.

Another of Macliver’s beautiful features is the external deck area which is also accessible via the beautifully crafted spiral staircase rising out of the lower floor courtyard. The location of the stairs is again a very strategic design feature pushing it to the West of the build again ensuring minimal heat and acoustic gains.

The upper floor consists of an open plan kitchen, living, and dining area with beautiful raking ceilings. Highlight and ribbon windows strategically located in the design ensure maximum use of orientation while still minimising the visual and acoustic influence of the local rail line.

The beautiful timber stairs is complimented by a magnificent local artists custom fabricated screen to the lower portion of the landing. You are then treated to the visual delight of a custom made wine rack build from recycled jarrah and recessed into the limestone wall of what was once the rear entry door to the old limestone cottage. The lower floor boasts a very large master bedroom with generous en-suite and wardrobe. There is also a toilet and laundry. The laundry houses the Heat Recovery Ventilation unit tucked away in the cabinetry.

The air tightness test in this addition was very successful and the building will perform quite well even with the open junction to the original cottage. High levels of insulation within the external walls and ceilings will ensure energy efficient housing standards are met.

This addition is a good fit not only on the street but in the locality of North Fremantle. The simple design of the structure and implementation of some striking design features to the external such as the upper floor deck and the magnificent spiral staircase ensure the street appeal of this addition is both subtle and appealing without compromising its introduction to the streetscape.

Applying Passive House Principles for Comfortable, Healthy Homes

ENQUIRE NOW
ENQUIRE NOW