Valley Views, White Gum Valley

Valley Views, White Gum Valley
This has been a journey of exhaustion and elation for Fiona and her family. After embarking
on this journey, a little over two years ago with Kellett Design Group, Fiona was both clear
and concise with her design brief. Although this was a challenging project financially it was
clear from the very beginning that Fiona’s understanding of Passive House cemented the
budgeting parameters for form and function.
A premanufactured timber framed home complete with High performance insulation
envelope throughout, high performance UPVC windows, thermal bridge free construction,
an air tightness test result of 1.36 Ach/H n50, a Steibel Eltron Heat Recovery Ventilation
system, a 3.6KW PV system, Rain water harvesting provision and a Steibel Eltron Hot water
heat pump are all standard inclusions of this build and the reasoning behind such a high
performance and healthy home.

After a relatively short period of design followed by some assistance from Fremantle council
planning dept the final design was settled and wow!!! The persistence for perfection is
clearly visible when you walk through this beautiful home. Orientated North West with
abundant streams of natural light and ample controlled solar heat gain every window in this
home has been strategically placed to maximise the many views of this magnificent area.
The views to the Royal Fremantle Golf course to the North slightly hindered by natural
mature trees is breathtaking rom many areas of the home both upstairs an downstairs The
large windows to the beautiful large void area again on the Northern elevation cleverly
picture frame the huge mature trees which hug the fringes of the golf course stretching up
to that beautiful deep blue skyline we are so revered for here in WA.
The luxurious master suite complete with large ensuite and private West facing balcony
provides beauty and sanctuary to enjoy those beautiful western sunsets. The balcony is also
complimented by an architectural vertical louvered timber screen providing beautiful
contrast to the front elevation of the building and protection from solar heat gain also. The
lower floor consists of an open plan living, kitchen and dining room which opens up to a two
storey void area in the centre. This is further complimented by the large High Performance
UPVC Kommerling sliding doors opening up to the external courtyard/ entertaining area,
providing streams of natural light whilst maintaining controlled levels of thermal head gain
and Air Tightness. The External alfresco area finishes are exquisite and very much in line
with the local area with a recycled jarrah pergola and recycled brick garage and breeze wall.
A very picturesque area to unwind and let the days troubles fade away.
The upper floor consists of a large open plan area complete with study area which looks
directly out through a beautiful window to the golf course. The large yoga area is
complimented by a large bathroom adjacent to a large secondary bedroom with East facing
high light window capturing the tree lines of Yalgoo Ave in the distance. Another example of
the specific design detailing accomplished with this design.
This will be one of the most healthy and enjoyable homes to live in amongst its peers in the
Sustainable precinct of White Gum valley

Applying Passive House Principles for Comfortable, Healthy Homes

ENQUIRE NOW
ENQUIRE NOW